Välkommen!
Denna blogg är en del av mitt utvecklingsarbete som förstelärare i SO. Här kan du läsa om prioriterade utvecklingsområden, pågående utvecklingsprojekt och aktuella nyheter och fortbildningar inom SO-ämnena.

söndag 27 juli 2014

Bedömning i SO

Under semestern har jag läst boken Bedömning i SO. Författarna Anders Jönsson och Christine Odenstad skriver inledningsvis att boken främst vänder sig till lärare som undervisar årskurs 1-6 men boken passar lika väl för lärare som undervisar åk 7-9.

Författarna går igenom vad som är väsentligt för att skapa en bra SO-undervisning. De diskuterar formativ bedömning, hur vi lärare bör bedöma och ge återkoppling och hur eleverna kan bedöma varanda och sig själva genom kamratbedömning och självbedömning. I boken kan man också läsa om meningsfull utvärdering och uppföljning och inte minst hur man skapar en likvärdig undervisning med hjälp av nationella prov och sambedömning. Avslutningsvis går författarna igenom  de fyra SO-ämnena var för sig och ger förslag på hur vi som lärare kan utforma vår undervisning med utgångspunkt från de olika förmågor som anges i kursplanernas syftesbeskrivningar.

Denna bok är mycket viktig för oss som undervisar i SO. Boken stödjer mig som enskild lärare och den ger stöd i mina samtal med mina kollegor på skolan. Utöver detta fungerar boken också som ett underlag och stöd i våra diskussioner över stadierna, 1-3, 4-6 och 7-9. I boken finns flera konkreta exempel på "stora frågor" som kan väcka intresse hos eleverna och det finns exempel på elevsvar som kan fungerara som underlag för samtal mellan lärare och mellan lärare/elev.

Förhoppningsvis kan alla SO-lärarna i kommunen köpa in boken till sin skola så att boken kan fungera som en gemensam utgångspunkt för fördjupade diskussioner och utvecklingsarbete i Kungsbacka kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar