Välkommen!
Denna blogg är en del av mitt utvecklingsarbete som förstelärare i SO. Här kan du läsa om prioriterade utvecklingsområden, pågående utvecklingsprojekt och aktuella nyheter och fortbildningar inom SO-ämnena.

tisdag 12 augusti 2014

Placeringspinnar

Jag har nu målat de placeringspinnar som ska användas i klassrumet för att skapa gruppdialoger. Det är en del i arbetet med att få till ett demokratiskt samtal där det inte är tillåtet att räcka upp handen utan eleverna ska tillsammans komma fram till svaren.

Vid början av varje lektion eller vid första lektionen varje vecka, beroende på den aktuella uppgiften, kommer eleverna att dra var sin pinne och sedan sätta sig vid den fyrgrupp som har samma färg. Syftet med detta experiment är att träna eleverna i att samarbeta och att diskutera tillsammans.


lördag 9 augusti 2014

Rollsspel om valet!

Rollspelsföreningen SVEROK har tagit fram ett intressant rollspel om valet. Spelet går att ladda ner som en pdf-fil HÄR.

Att föra in spel i undervisningen är ett bra sätt att öka intresset hos eleverna. Formerna för undervisningen blir friare och stoffet blir mer konkret. Om eleverna enbart arbetar med läroböcker, filmer och genomgångar finns det risk att kunskaperna inte går på djupet och befästs. När eleverna får möjlighet att bli verkliga handlande aktörer, är chansen större att det blir ett verkligt bestående lärarande. Möjligheten att spela en roll gör det också lättare för eleverna att diskutera och argumentera när det nödvändigtvis inte behöver vara elevernas egna åsikter som förs fram.

fredag 8 augusti 2014

Webbkurs i bedömning

Nu finns Skolverkets webbaserade kurs i bedömning även för 7-9. Ett perfekt fortbildningsprojekt för arbetslag. Kursen hittar ni HÄR.