Sidor

fredag 20 februari 2015

Bedömningsstöd i Religion

Äntligen har Skolverket publicerat bedömningsstöd till ämnet Religion. Jag har ännu inte hunnit testa med mina elever men hoppas kunna göra det snart. Skolverket uppgifter är öppna och testar verkligen elevernas förmåga att resonera och argumentera. Den ena uppgiften heter Vad är en "god" människa? och den andra heter Moraliska dilemman.Ni hittar uppgifterna HÄR.

Det är bra att skolverket publicerar dessa stöduppgifter. Man kan tycka vad man vill om deras utformning och struktur men det ger oss lärare möjlighet att jämföra våra elever och våra skolor. SO-lärarna på skolorna i ett visst område kan bestämma sig för att gemensamt göra en eller flera av skolverkets uppgifter och sedan träffas för att gå igenom elevernas svar i förhållande till skolverkets bedömningsexempel.

För att en verklig skolutveckling ska komma tillstånd måste lärarna utgå från denna typ av konkreta exempel för det blir då lättare att resonera om möjligheter och svårigheter i undervisningen. Allt för ofta förs skolutvecklingsfrågor på ett generellt och abstrakt plan. Att prata om hur vi arbetar på t.ex. entreprenöriellt lärande är bra och viktigt men det blir ofta svårt att greppa och direkt integrera i den egna undervisningen.

Med den begränsade tid vi har för diskussioner och träffar kring direkta ämnesfrågor är det viktigt att ha dessa konkreta bedömninguppgifter att prata om. Det spar tid och det hjälper oss i vårt dagliga arbete. Så min rekommendation är att ni går in och titta på uppgifterna och sedan gör dem tillsammans med andra lärare på er skola eller skolor i närheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar